Pri nákupe nad 40€ / 900KČ doprava ZADARMO

Využitie jedlého hmyzu v gastronómii

Jedlý hmyz na tanieri sme vám už predstavili ako výživnú proteínovú delikatesu a zdravé jedlo. Táto pochúťka patrí k vyhľadávaným najmä vo vyspelých svetových metropolách. Výhodou je, že existuje približne až 1400 druhov jedlého hmyzu. Dosť na to, aby sme ho aj v našich podmienkach povýšili na moderný stravovací štýl a medzi výnimočné potraviny. 

Jedlý hmyz je v gastronómii tak ako striktne špecifickou, tak aj všestrannou záležitosťou. Vo forme proteínových práškov, cereálií, proteínových tyčiniek alebo nápojov môžu nahrádzať viaceré konvenčné suroviny a podporiť zdravý životný štýl. Sú vhodné k opekaným či duseným mäsovým plátkom, do polievok, omáčok, ale aj do smoothie a koláčov. Chutné malé delikatesy totiž predstavujú širokú paletu od kobyliek, cvrčkov, krtonôžok až po šváby.

Viete, že každý jedlý hmyz má svoju špecifickú chuť a podľa toho sa môžete rozhodnúť, v akých jedlách vám zvýraznia chuť alebo nahradia bežné domáce suroviny? Napr. cvrčia proteínová múčka má jemne sladkastú chuť, zatiaľ čo múčny červ chutí po pekárenských výrobkoch. 

Skvelé tipy od nás na zdravé jedlo: jedlý hmyz v receptoch    

Veľmi obľúbenou sezónnou záležitosťou sú u nás huby. Nevybrali sme si ich náhodne, ale vzhľadom na väčšinu jedlých červov a ich špecifickej chuti po dusených hubách. 

Naším receptom sú: Hovädzie plátky na hubách s larvami múčiara obyčajného  

Pripravíme si: 4 ks väčších hovädzích plátkov, 200 g čerstvých húb, 1 ks cibule, olej, 50 g hladkej múky, soľ a na zvýraznenie chuti chrumkavé larvičky s príchuťou cesnaku (50 g) 

Alebo vyskúšame druhú verziu – chrumkavé larvičky vynecháme a jedlý hmyz nám do receptu zakomponuje cvrčia proteínová múka na zvýšenie nutričných hodnôt jedla. 

V prípade, že zotrváte pri prvej verzii receptu, tak si v prvom kroku nakrájané a osolené plátky opečiete na prudkom ohni z oboch strán. V druhom hrnci si mierne opražíte cibuľku a vložíte hovädzie plátky a očistené huby. Ochutíte čiernym korením, sladkou paprikou a chrumkavými larvičkami s príchuťou cesnaku. Dusíte ich zaliate vodou a výpekom z mäsa. Ak je už mäso polomäkké, šťavu zaprášime múkou. Dusíme až po mäkka. K mäsu odporúčame ako prílohu zemiakovú kašu.

 

Nákupný košík
Návrat hore