Pri nákupe nad 40€ / 900KČ doprava ZADARMO

Čo je entomofágia?

Máte chuť na niečo nové? Čo tak zaradiť do svojho jedálnička niektorý z približne 1400 druhov jedlého hmyzu?! Aj to je podstatou vednej disciplíny entomofágie. Hmyz ako potrava sa využíval nielen v prehistorickom období, ale aj v dnešných moderných, rozvojových krajinách, kde pre lepšie nasadenie potrebujeme nutrične vyváženú stravu. Prečo by mal byť práve hmyz skvelou inšpiráciou pre naše bežné chúťky? Prezradíme vám už v tomto blogu! 

Entomofágia – stará ako ľudstvo samo?

Áno, aj. Z histórie o pravekých ľuďoch predsa vieme, že bežne dostupnou potravou boli najprv lesné bobule, bylinky a hmyz. Tento typ stravovania podporoval, aby bolo ľudské telo schopné štiepiť polysacharid chitín pomocou enzýmov chitinázy. No postupné spoločenské zmeny priniesli aj iné možnosti  ako sa stravovať. Od bobúľ a hmyzu sa ľudstvo dostalo k lovu a zvýšil sa príjem mäsa. Na škodu to určite nie je, ale stále treba docieliť rovnováhu medzi rastlinnou a živočíšňou stravou. Ak nie, v organizme sa pozastaví tvorba spomínaných enzýmov, čo sa prejaví aj na kvalite metabolizmu makroživín a celkového trávenia. 

Aké výhody pre ľudské zdravie prináša hmyz ako potravina?

Prečo sa vo viac ako 110 krajinách sveta ľudia priam idú zblázniť pre dostupnosť termitov, mravcov, múčnych červov, cvrčkov, lariev ôs a včiel? Navyše, v niektorých štátoch je hmyz súčasťou národnej kuchyne, napr. mexickej. Rozhodne musí byť niečo aj na nutričnej hodnote a špecifickom metabolizme hmyzu, keď sa dostáva do porovnávacích tabuliek s bežne dostupnými druhmi mäsa. 

Hmyz ako potravinu odporúčame pre vysoký obsah bielkovín, aminokyselín, vitamínov a minerálov pre stavbu kostí a zlepšovanie obranného mechanizmu. V neposlednom rade entomofágia zdôrazňuje až 100 % konzumovateľnosť väčšiny hmyzích druhov. Svoje kuchyne a celkovo našu planétu tak nezaťažujeme nevyužiteľným odpadom. Príprava hmyzu v jedálničku je jednoduchá, rýchla, nehovoriac o ich dostupnosti a zvýšenej  reprodukčnej schopnosti. 

Hmyz v našom jedálničku potvrdzuje vlastné bio kvality, udržateľné a ekologické výhody 

Hmyz v strave je veľmi príbuzný s morskými plodmi, no možno ho porovnávať aj s kuracím či hovädzím mäsom na tanieri (napr. cvrček obsahuje cca. 13 g bielkovín na 100 g  mäsa – bravčové mäso cca. 17 g bielkovín na 100 g mäsa).

Pre africké  štáty a štáty juhovýchodnej Ázie (centrá entomofágie) nie je žiadnou novinkou, že hmyz pri príprave jedál má byť živý. Usmrcuje sa až samotnou tepelnou úpravou počas varenia (dusenia alebo pečenia). Je to pre ich skorý rozklad a zachovanie všetkých nutričných hodnôt. 

Kolískou entomofágie sú Fínsko, Holandsko a spomínaný trend už postupne narastá aj v susednom Česku. Mnohé krajiny tento lacný a dostupný zdroj bielkovín využívajú na prípravu bežných pokrmov. Ide napríklad o pečivo, sladkosti či marmelády. Samozrejme, produkty si vyberáme od overených predajcov. Hmyz ako potravinu dostávame na tanier až po dôkladnej úprave – svoje chuťové bunky môžeme rozmaznávať smaženým, duseným, sušeným alebo karamelizovaným hmyzom. Tak teda dobrú chuť!   

Nákupný košík
Scroll to Top