Rafinované a nezdravé
Ide, žiaľ, o bežnú formu rýchlych snackov. Aj keď si nesú prívlastok niečo malé na zahryznutie, pri ich kalorických a zdravotných účinkoch skôr možno hovoriť o opaku. Všeobecne ide väčšinu (večerných) pochúťok, občerstvenie pre návštevy a neraz aj pre deti. Medzi tie najviac obľúbené patria hotové, zakúpené sladkosti, slané chrumky, tyčinky a chipsy. A práve posledný spomínaný rýchly snack si bližšie špecifikujeme zo zdravotného a nutričného hľadiska.
Chipsy a ich (ne)výhody pre naše zdravie
Tento snack si získal azda každého. Ide o jednoducho skladovateľný balíček zemiakových lupienok, ktoré tak príjemne chrumkajú… Jeden za druhým a na posedenie neraz skonzumujeme celé balenie!
Ani samotný spôsob úpravy by nemusel byť tým najväčším zlom, keby sa chipsy nepražili v zbytočne veľkom množstve tuku. Nielen doma, ale aj v mnohých fabrikách sa v dôsledku šetrenia spotrebúva niekoľkokrát spálený olej alebo ich namáčame v starých zanesených fritézach. Tým sa chipsy stávajú príliš energetické a škodlivé. Naše telo nie je schopné takéto množstvo energie efektívne využiť a navyše, do organizmu vniká množstvo toxínov.
Povieme si, veď stále ide o zemiaky! Áno, ale postupným nasávaním tukov pri technologickej úprave sú zemiaky zbavené svojich biologicky aktívnych látok. A to nehovoriac o pridanom cukru, soli a zvýrazňovačov chuti!
Čo sa týka nutričných hodnôt, tak o žiadnej zdravej pochúťke nemôže byť reč. Štandardné 100 g balenie solených chipsov obsahuje max. 5 g proteínov, ale zato až viac ako 45 g cukru a približne 30 g tuku.
Pravidelným konzumovaním týchto snackov naše telo postupne podlieha kardiovaskulárnym ochoreniam, zhoršuje sa krvný tlak a imunitné rekcie.
Malé, ale aj zdravé snacky – chrumkavé larvičky
Jedlý hmyz patrí všeobecne k výživným proteínovým pochúťkam. Konkrétne larvy múčiara obyčajného sú perfektnou ingredienciou pre rýchle snacky. Môžete ich konzumovať samostatne alebo ako prísadu k mäsovým či cestovinovým jedlám. Skvele ozvláštnia chuť špagiet, rizota, zeleninových polievok či smoothie. Navyše, chuťovo sa dobre dopĺňajú s vínom a mnohým chutia ako po krevetách.
Z nutričného hľadiska obsahujú optimálny podiel základných makroživín a ďalej aj minerálov a vitamínov. Pre zdravé metabolické a antioxidačné procesy v tele prispievajú veľkou dávkou zinku (125 mg/kg), železa (55 mg/kg), v niektorých prípadoch až nahrádzajú doplnky k strave s obsahom vitamínov B (od 25 – 120 mg/kg), C (137 mg/kg) a E (21,2 mg). Nie je snack ako snack
Rýchle občerstvenie alebo snack má svoje dva základné typy konzumentov. Tých, čo aj pod tlakom času kontrolujú energetický príjem a na tých, čo im na zdravom jedle ale vôbec nezáleží. Každé jedlo, teda aj bežný snack si vyžaduje našu pripravenosť, trpezlivosť pri výbere ingrediencií a ich vhodnú nutričnú kombináciu.